Kooptips

Een checklist voor het kopen van een piano. De kleur, de klank en het model moeten bij u aansluiten.

Een piano kopen.

Goed om te weten…

STUDIEPIANO?

Om goed piano te leren spelen, is de kwaliteit zeer belangrijk. Veel mensen denken dat je moet beginnen met een goedkope piano. Dat is niet verstandig. Koop direct een goede, want deze vormt geen belemmering voor speelplezier en STIMULEERT om piano te blijven spelen.

KLEUR EN AFMETINGEN

Meet vooraf de ruimte in uw woning die u bestemt voor de piano. Probeer ook in te schatten welke kleur het beste past in uw interieur. Lichte kleuren zorgen ervoor dat uw woning ruimer lijkt. Plaats de piano bij voorkeur recht tegenover de ingang van de ruimte als eye-catcher.

Een piano kopen.

Waarom?

Niet zomaar

Een piano kopen doet u niet zomaar. U heeft bijvoorbeeld een droom om als pianist(e) te musiceren. Uw kind heeft aanleg om de piano verder te ontdekken.

Stimulans voor creativiteit

Ook kan een piano een unieke plaats innemen in uw huis. De piano nodigt uit om te worden bespeeld. Maar een piano is ook inspirerend, want het musiceren stimuleert creativiteit.

Een piano is een meubelstuk

Muziek inspireert

Een piano nodigt uit om op te spelen

Een piano kopen.

Vier belangrijke criteria.

Het uiterlijk

Voor u als beginnner is het belangrijk een piano te kiezen die past bij de huidige inrichting van uw huis. De kleur en het model kunnen invloed hebben op de tevredenheid over de gekochte piano.

Daarnaast kunt u ook letten op de vorm. Heeft u plaats voor een grote of een wat kleinere piano? Ook zijn er verschillende stijlen, zoals klassiek, strak en modern.

=

Houd u meer van een strak model of komt hij liever wat klassieker over?

=

Welke kleuren passen goed in interieur? De plaats in de piano kan daar ook invloed op hebben.

Helder, warm, sprankelend en/of dragend?

De klank van de piano is een van de belangrijkste criteria. Duurdere modellen hebben vaak een klank die helder, strak en warm combineert. Heldere klanken zijn vaak erg sprankelend. Elk pianomerk wordt gekenmerkt door eigen klank.

=

Vrijblijvend luisteren is zeer aanbevolen!

De toetsaanlag

Past de toetsaanslag van een piano bij u? De meeste pianisten geven de voorkeur aan een middellichte touché (toetaanslag). Een wat zwaardere aanslag hoeft niet minder goed te zijn; dit kan uw vingertechniek helpen ontwikkelen. Door de toetsen rond de centrale C bij een piano’s aan te slaan kan een kind het verschil aanvoelen.

De techniek

Het is voor een ervaren pianist makkelijker om te beoordelen of de piano goed speelt. Voor een beginnende pianist is dit vaak moeilijker te beoordelen. Vraag aan de verkoper bij bezichtiging naar de techniek. Hij kan een toelichting geven waar u op moet bellen.

=

Wat is de staat van de hamerkoppen?

De hamerkoppen zijn essentieel in het vormen van de klank. Een optimale hamerkop raakt de snaar slechts eenmaal per toetsaanslag en met minimaal oppervlakte. De kop moet rond zijn en minimale sporen van de snaren vertonen.

=

Wanneer is het instrument voor het laatst gestemd?

Soms gebeurt het dat een piano meer dan vier keer per jaar gestemd moet worden om op stemming te blijven. Dit kan enerzijds te maken hebben met de leeftijd, anderzijds kan er iets technisch mankeren. Bij Instru Piano’s worden de instrumenten zorgvuldig nagekeken om technische gebreken voortijdig te signaleren.

=

Test op een goede toon in de lage bassnaren en de bovenste diskantsnaren.

Om reparaties en alle hoge kosten te vermijden in de toekomst is het belangrijk dat de snaren 100% in orde zijn.

Bent u enthousiast geworden? Neem
vrijblijvend contact op voor een bezichtiging!